top of page
Vyhledat
Gabriela B.

Presbyopie nebo-li vetchozrakost


Vetchozrakost, odborně nazývaná presbyopie, je oční vada, která se přirozeně objevuje s přibývajícím věkem, obvykle po 40. roce života. Dochází při ní ke ztrátě pružnosti oční čočky, což vede k neschopnosti oka zaostřit na blízké předměty. Lidé s presbyopií často zjistí, že musí držet čtený text dál od očí, aby ho viděli ostře.



Presbyopie se projevuje tím, že:


1. Text nebo jiné blízké objekty jsou rozmazané.

2. Člověk má potíže s čtením drobného písma.

3. Časté jsou bolesti hlavy nebo únava očí při dlouhodobém čtení nebo práci na blízko.

4. Bolest hlavy mezi očima,pálení očí , zarudnutí očí, únava.


Korigovat presbyopii lze několika způsoby:


1. Brýle: Nejčastějším řešením jsou brýle na čtení, které pomáhají zaostřit na blízké předměty. Existují také multifokální nebo bifokální brýle, které umožňují korekci vidění na různé vzdálenosti.(jak na dálku tak na blízkou vzdálenost)


2. Kontaktní čočky: Existují speciální multifokální kontaktní čočky nebo čočky pro monovision, kdy je jedno oko korigováno na vidění na dálku a druhé na blízko.Vše je samozřejmě individuální a je třeba to vše konzultovat s očním lékařem či optometristou .


3. Operace: Laserové operace, jako je LASIK, mohou upravit tvar rohovky tak, aby korigovala presbyopii. Nicméně pokud si necháte odoperovat dioptrie pro blízko zákonitě budete potřebovat brýle na dálku a nebo naopak. Není to vždy to hlavní řešení.

Další možností je implantace intraokulárních čoček, které mohou nahradit přirozenou čočku oka, avšak i při této možnosti se nitrooční čočka propočítává tak , že budete buď potřebovat brýle na dálku a nebo na blízko.


Každý z těchto způsobů má své výhody a nevýhody, a výběr vhodné metody by měl být konzultován s očním specialistou/optometristou, který pomůže najít nejlepší řešení podle individuálních potřeb a zdravotního stavu .


Není nic jednoduššího než si nechat zkontrolovat zrak.

Objednejte se ještě dnes na kontrolu zraku k nám.

Vaše oči si to zaslouží!

Budeme se na Vás těšit.



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page