top of page
  • Gabriela B.

Myopie - krátkozrakost

Myopické oko je stav, který je charakterizován přílišnou délkou oka ve srovnání s optickou mohutností oka. To vede k tomu, že obrazy se zaostřují před sítnicí namísto na ní, což způsobuje, že vzdálené předměty vypadají rozmazaně a na bližší vzdálenost je předmět ostřejší. Myopie je často nazývána krátkozrakostí.


Existuje několik faktorů, které mohou přispět k vývoji myopie, včetně genetických predispozic, nadměrného čtení nebo práce na blízko v mládí, nedostatku venkovního osvětlení a dlouhodobého používání elektronických zařízení a přílišného dívání se do blízka. Moderní životní styl, který často zahrnuje dlouhé hodiny strávené u počítačů a na mobilních zařízeních, může také přispět k rozvoji myopie.



Korekce myopie se obvykle provádí pomocí brýlí nebo kontaktních čoček s negativními dioptriemi, které odvracují zaostření obrazu na sítnici.

Alternativními metodami korekce jsou refrakční chirurgické zákroky, ale ty jsou opravdu individuální a je potřeba absolvovat důkladné vyšetření zraku zda vůbec je tato metoda korekce pro Vás vhodná. V některých případech může být také účinná terapie cvičení pro oči nebo změny životního stylu, které mohou pomoci snížit progrese myopie.


Myopie je teď celosvětově velké téma jelikož v roce 2020 z celkové populace je 34% lidí myopických. Pokud se dětská myopie nebude řešit vede to k tomu, že v roce 2050 bude přes 50% populace myopických neboli krátkozrakých a to ve vysokých hodnotách.




Jak tomu celému můžete předejít ?Prevence je důležitá!

Nechte své děti včas vyšetřit u očního lékaře. I v ranném věku dokáží zlepšit zrak a tak i kvalitu počátku života. Věnujte se více dětem a společně mějte více venkovních aktivit.

Pokud je Vaše dítě krátkozraké , existují již dětské brýlové čočky , které zpomalí růst dioptrií. Naříklad brýlové čočky Stellest od firmy Essilor.



Informujte se u nás v optice. Rádi Vám řekneme více.


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Oakley

bottom of page