top of page
  • Gabriela B.

Děti a jejich zrak - jak vidí běžný život děti?

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak vidí běžný život děti ?



Vidí dobře ?

Většina učebních materiál ve škole je prezentována vizuálně, tím pádem má zrak velké vliv na vývoj dětí. Dobře vidět znamená , že jsou děti schopné číst , psát , sportovat, komunikovat s ostatními a jednoduše si užít každý výjimečný moment jejich dětství. Chránit jejich zrak však není vždy jednoduché, navíc ve světě, kde neustále přicházejí do styku s digitálními zařízeními; doma i ve škole. Děti si často neuvědomují, že mají problém se zrakem, neví jak si oči denně chránit a starat se o ně.




Den očima vašich dětí, jaké jsou nejvýznamnější rizikové faktory ?

Zatím co nadměrné vystavování se modrému světlu vyzařovanému digitálními zařízeními se stalo hlavním zdrojem obav pro všechny rodiče existují také jiné faktory, které můžu ovlivnit zrak vašich dětí.


Čas strávený před obrazovkami a nadměrné vystavení se modrému světlu.

Je všeobecně známé , že děti tráví v dnešní době výrazně více času online. Děti v předškolním věku se často seznámí s digitálními zařízeními ještě dříve, než se dostanou do kontaktu s knihami. Nedávné globální události tento trend ještě urychlily. Děti ve věku 6 až 12 let ve Spojených státech používají obrazovky minimálně o 50% více než před pandemií. Podle organizace UNICEF bude toto intenzivnější využívání digitálních služeb pravděpodobně trvalou součástí ,,nového standardu života". Oči dětí jsou však zranitelnější než oči dospělých, protože jejich oči absorbují více modrého světla z digitálních zařízení. Krystalická čočka v oku dítěte je méně schopná absorbovat škodlivé modré světlo, které potom přechází do sítnice a potenciálně ovlivňuje jemné buňky v očích. V praxi oftalmologové a optometristé také zaznamenávají výrazný nárůst dětí trpících syndromem suchého oka a zrakovou únavou v důsledku příliš dlouhého času stráveného před obrazovkami. Výzkumníci v Irsku zjistili, že více než tři hodiny strávené před obrazovkou denně zvyšují pravděpodobnost , že se u dětí vyvine krátkozrakost.


Příliš modrého světla může ovlivnit cyklus spánku /bdění vašich dětí, což způsobuje nespavost a následně únavu.


Nedostatek přirozeného světla a delší čas strávený činnostmi na blízko.

Jak děti tráví stále více času online, tak tráví méně a méně času venku. Vystavování se přirozenému dennímu světlu je klíčové k zachování zdravých očí vašich dětí.U dětí , které tráví více času venku, je menší pravděpodobnost, že se stanou krátkozrakými.

Velmi časté a dlouhodobé vykonávání činností na blízko je dalším faktorem, který může vést k poruchám zraku. Výsledky 25-letého výzkumu ukazují, že nadměrné vykonávání činností na blízko zvyšuje pravděpodobnost krátkozrakosti.



3 nejčastější zrakové poruchy , které se mohou vyvinout během školních let?

A jak je poznáte?

Stěžuje si vaše dítě na rozmazané vidění anebo má problémy se čtením na tabuli ve třídě? Mohou to být příznaky zrakové poruchy, která , když se neléčí, může ovlivnit jejich schopnosti učit se, osobnost a adaptaci ve škole.


Toto jsou tři nejběžnější typy refrakčních poruch. Vaše dítě muž potřebovat korekční brýle na korekci anebo zlepšení vidění, pokud má některé z následujících příznaků:


  • KRÁTKOZRAKOST (také pod názvem myopia)

Vzdálené objekty vypadají rozmazaně a jsou neostré. Stává se to buď proto, že oční bulva je příliš dlouhá , anebo proto , že refrakční síla oka je příliš silná. Jde o nejběžnější refrakční poruchu vyžadující korekci, která se vyskytuje u dětí. Krátkozrakost se všeobecně rozvíjí u dětí v raném školním věku a její závažnost se zvyšuje, když děti stárnou .


  • DALEKOZRAKOST (také pod názvem hyperopia)

Blízké objekty vypadají rozmazaně a jsou neostré. Stává se to buď proto, že oční bulva je příliš krátká , anebo proto, že refrakční síla oka je příliš slabá. Děti s dalekozrakostí můžou trpět bolestí hlavy, musí mžourat , aby viděli jasně anebo můžou mít dokonce problému se čtením.


  • ASTIGMATISMUS

Objekty z blízka i z dálky vypadají rozmazaně. Stává se to proto, že je abnormálně zakřivená rohovka, to může zapříčinit pád dvou ohniskových bodů do dvou různých míst. Nejčastěji příznaky jsou bolest hlavy, nadměrné namáhání očí a nebo extrémní únava.




Kdy byste měli nechat zkontrolovat zrak vašich dětí ?


Jako rodič chcete dát svému dítěti dobrý start ve všech směrech - a to zahrnuje zdraví jeho očí. Je však ten správný čas začít s kontrolou zraku vašeho dítěte ?



Oční lékaři obyčejně doporučují , aby děti absolvovaly první komplexní oční vyšetření ve věku 6 měsíců, aby se zjistilo , že se jejich oči vyvíjejí normálně. Po této úvodní návštěvě lékaři doporučují, abyste své dítě přivedli na druhé oční vyšetření ve věku třech let a potom znova před nástupem do první třídy - přibližně ve věku 5 anebo 6 let. Děti ve školním věku by měly absolvovat oční vyšetření alespoň jedenkrát ročně.

Pravidelné oční vyšetření jsou důležité , protože děti si většinou ani neuvědomují , že se jim změnil zrak a přitom mohou zápasit se zrakovým problémem. Pokud si všimnete anebo máte pocit, že něco není v pořádku s viděním vašeho dítěte, neváhejte a navštivte očního lékaře, aby to opět zkontroloval.


157 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Oakley

bottom of page