top of page
  • Gabriela B.

Zrak

Víme, že zrak je smysl , který umožňuje živočichům vnímat světlo , různé barvy a tvary a kontrasty v okolním světe. Pro člověka je to smysl nejdůležitější, který používá při téměř každé aktivitě a vnímá jím 80% všech informací. Zrak člověka je užíván především na vnímání kontrastu, vzdálenosti předmětů samozřejmě se významně podílí i na orientaci v prostoru.


Schopnost zrakového orgánu (oka) vnímat jas, barvy a dále tyto vjemy mozek vyhodnotit a vytvořit tak představu předmětu je odedávna nazývaná jako vidění.

Vidění je fyziologický proces složený z několika vzájemně na sebe navazujících procesů. Paprsky světla prochází optickou soustavou oka a vytvářejí obraz na sítnici. Zde na sítnici nastává transformace světelných signálů na nervové vzruchy vedené do mozku po zrakových drahách.


Lidské oko není vždy dokonalé. Různé oční vady mohou znamenat, že je oko kratší (hypermetropie) nebo delší (myopie), ale v případě emetropie tomu tak není. O emetropickém oku mluvíme tehdy, když je obraz v předmětu v nekoneřnu a vytvoří na sítnici neakomodovaného oka. Emetropické oko je takové, v němž je v rovnováze axiální délka oka, zakřivení lomivých médií (rohovka, nitrooční čočka) a jejich optická mohutnost. Emetropické oko je tedy oko, které nepotřebuje žádnou optickou korekci (ať už kontaktními čočkami nebo brýlovými).


Svět zraku je jedinečný a každý z nás vnímá okolní prostředí odlišně. V naší optice si zakládáme na tom, že každý zákazník má individuální potřeby a přání, a proto vám chceme přiblížit několik druhů zrakových vad, se kterými se můžete setkat.


  1. Myopie (krátkozrakost): Při myopii je obraz zaostřen před sítnicí, což může způsobovat obtíže při vidění objektů na dálku. Brýle nebo kontaktní čočky s konkávními čočkami mohou pomoci dostat obraz na správné místo na sítnici.

  2. Hypermetropie (dalekozrakost): V případě hypermetropie se obraz zaostřuje za sítnicí, což může způsobit potíže při čtení nebo sledování blízkých objektů. Konvexní čočky v brýlích nebo kontaktní čočky mohou pomoci přesunout obraz na správné místo.

  3. Astigmatismus: Astigmatismus je zraková vada, když rohovka nebo čočka oka nemají hladký tvar, což vede k zkreslenému vidění. Speciální čočky mohou korigovat různé stupně zakřivení a pomoci dosáhnout jasného a ostrého vidění.

  4. Presbyopie: Tato vada obvykle postihuje lidi ve středním věku a souvisí s přirozeným stárnutím oční čočky. Vytváří potíže při čtení a práci na blízko. Bifokální nebo multifokální brýle jsou často efektivním řešením.


V naší optice jsme připraveni Vám poskytnout nejlepší péči a pomoc při výběru optimální korekce pro vaši konkrétní zrakovou vadu. Vaše pohodlí a jasné/ostré vidění jsou pro nás prioritou.


Pokud nyní pociťujete zrakové nepohodlí objednejte se ještě dnes k nám na kontrolu Vašeho zraku, protože Vaše oči si to zaslouží




Sledujte dále naše příspěvky nejen zde na webových stránkách ,ale jsme také pro Vás na sociálních sítích jako je Facebook a Instagram.




Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Oakley

bottom of page