top of page
Vyhledat
Gabriela B.

Astigmatismus

Astigmatismus je refrakční vadou oka, která se projevuje nepravidelným zakřivením rohovky nebo čočky. To vede k tomu, že světlo není správně soustředěno na sítnici, což má za následek rozmazané a zkreslené vidění. Lidé s astigmatismem často mají potíže s čtením, vidění na dálku nebo na blízko, a mohou mít přetrvávající bolesti hlavy nebo únavu očí.

Můžeme tedy říci , že oko bez astigmatismu si můžete představit jako klasický fotbalový míč. Ve všech směrech stejně zakřivený. Zatímco oko s astigmatismem je jako ragbyový míč ve dvou řezech na sebe kolmých je zakřivení různé a tudíž paprsek dopadá na sítnici ve více bodech jako je na obrázku.

Korekce astigmatismu je obvykle dosažena pomocí brýlí nebo kontaktních čoček s korekčním cylindrem. Tyto korekce pomáhají správně ohýbat světlo, aby se dostalo do oka a soustředilo se na sítnici tak, aby obraz byl ostřejší. Každý případ astigmatismu je individuální, a proto je nezbytné konzultovat s oftalmologem či optometristou, který doporučí nejvhodnější možnosti korekce v závislosti na konkrétní situaci pacienta.

5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page